среда, 26 мај 2021 14:03

Састанак потпредседнице Владе и министарке рударства и енергетике проф. др Зоране Михајловић са начелницима управних округа РС (Ниш, 24.05.2021.)

У понедељак, 24.05.2021. године, одржан је састанак са потпредседницом Владе Републике Србије и министарком рударства и енергетике проф. др Зораном Михајловић са начелницима свих управних округа са територије Републике Србије. Састанку је присуствовао и начелник Западнобачког управног округа Горан Нонковић.

Тема састанка је спровођење енергетске ефикасности у јединицама локалних самоуправа и примена сета Закона из области рударства и енергетике, који су изгласани у Скупштинској процедури у претходном периоду.

Циљ састанка је био да, као што је и раније био обичај, да се о свакој одлуци превасходно разговoра са начелницима управних округа, а они даље са градоначелницима, односно прeдседницима јединица локалних самоуправа са територије свог округа. Михајловић је додала да ће Министарство пратити реализацију пројекта суфинансирања мера енергетске ефикасности за који је пријављивање јединица локалних самоуправа завршено 21.05.2021. године. На наведени конкурс пријавиле су се и јединице локалних самоуправа са територије Западнобачког управног округа. Конкурс је у фази прављења ранг-листе јединица локалних самоуправа, а након тога следи посао општина и градова да до средине јуна распишу јавни позив за привредне субјекте који ће се бавити заменом столарије, а затим и други јавни позив ка грађанима који желе да учествују. На састанку је истакнуто да 50 одсто плаћа држава са јединицом локалне самоуправе, а 50 одсто домаћинство. У складу са наведеним очекује се да први уговори могу бити потписани крајем јула и почетком августа, а да се до краја године очекују и видљиви резултати, замењени прозори, постављена изолација и сл.

Ова година, обзиром на околности, се сматра почетком реализације енергетске ефикасности и став је да се ове године могу спровести сви елементи у поступку реализације и селекције, односно саме ефикасније организације по јединицама локалних самоуправа. Такође, у наредном периоду предвиђена средства за субвенције за програм енергетске ефикасности су преко 100 милиона евра, те се очекује комплетна реализација у наредном периоду од 5 година.
У вези обновљивих извора енергије за Западнобачки управни округ истакнуто је интересовање инвеститора за соларну енергану чија је вредност око 100 милиона евра.

Следећи месец у плану је посета граду Сомбору државног секретара Јованке Атанацковић и помоћника министра за енергетику Зорана Илића, где ће се та тема актуелизовати у директном контакту са инвеститорима – компанија CMC (China National Machinery Import&Export Corporation) која је основана 1950. године и део је холдинга China General Technology (Group) Holding Co, LTD. (Genertec). Она је државна компанија која има сарадњу са више од 160 држава света (нпр. у Европи у Енергетици Шпанија, Италија, Мађарска). Годишњи извоз и увоз премашује 100 милијарди USD.