среда, 09 јун 2021 13:27

Начелник Западнобачког управног округа и градоначелник Града Сомбора посетили погон за производњу пијаће воде у Бачком Моноштору

Начелник Западнобачког управног округа, Горан Нонковић и градоначелник Града Сомбора, Антоније Ратковић посетили су дана 04.06.2021. године изграђени погон за производњу пијаће воде у Бачком Моноштору. Погоном ће бити решено питање снабдевања пијаћом водом у овом насељеном месту. Инвестиција је вредна 65 милиона динара, од чега је учешће Града Сомбора 45 милиона, а 20 милиона динара је обезбедио Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство. Ново постројење је завршено као комбинација домаће и стране технологије.

Суштина постројења за пречишћавање пијаће воде јесте у томе да се бунарска вода која се црпи са 60 метара испод земље прво оксидује уз помоћ Natrijum hipohlorita у резервоару сирове воде. Након тога се та вода филтерским пумпама потискује кроз филтере (Culligan - три комада) и вода одлази у резервоар пијаће воде. Након тог процеса вода се дистрибуира у село.
Званично пуштање у рад овог погона од изузетне је важности за становнике насељеног места Бачки Моноштор, а обзиром на капацитет, квалитет и технологију и за околна насељена места имајући у виду његов потенцијал.