среда, 09 јун 2021 13:32

Западнобачки управни округ посетила Гордана Чомић, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог: Докази сведоче да је овај Округ у многим областима водећи у Србији

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић била је са својим тимом у радној посети Западнобачком управном округу у уторак, 08.06.2021. године где је домаћин састанка био начелник Западнобачког управног округа Горан Нонковић.

Састанак је организован на иницијативу Министарства, а што је у складу са планом рада истог. Сврха посете је била међусобна размена информација и омогућавање јединицама локалних самоуправа да примене законе из заједничке надлежности. У раду су учествовали још и државни секретар Олена Папуга, Нинослав Јовановић, државни секретар, Мина Роловић-Јочић, државни секретар, Александра Рашковић, шеф кабинета, Нада Лазић, посебна саветница за одрживи развој, Катарина Штрбац, посебна саветница за родну равноправност и Владимир Јовановић, посебни саветник.

Начелник Округа Горан Нонковић потом је био и уводничар, у Свечаној сали зграде Жупаније где је уприличена констурктивна интерактивна дискусија, у коју су се најпре укључили чланови Савета Западнобачког управног округа који чине градоначелник Града Сомбора Антонио Ратковић, председник Општине Апатина Дубравка Кораћ, председник Општине Куле Дамјан Миљанић и заменица председника Општине Оџаци Дејана Салај. У дискусији су учествовали и начелник Полицијске управе, директори Центара за социјални рад са територије округа, руководилац локалних права и услуга – „Сигурна кућа“, директор Националне службе за запошљавање, представници националних савета, заједница и мањина, као и представници цивилног друштва.

У свом обраћању министарка је навела следеће – Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог од јануара обилази управне округе у Србији, данас смо деветнаести пут, са домаћинима у Сомбору и наша намера, циљ, сврха ових обилазака јесте да се потрудимо да докажемо да је министарство алат за примену закона из наше надлежности на територији локалних самоуправа и управних округа. Дакле све оно што се тиче антидискриминације, људских права, мањинских права, сарадње са цивилним друштвом и примене закона о планском систему укључујући неопходност локалних планова за одрживи развој, јер је Србија неповратно, одлуком о европским интеграцијама и истовременој одлуци да уради стратегију одрживог развоја до 2030. године.

Без локалне самоуправе то не може, без управних округа не може, и сви ти људи који стварно примењују закон на локалном нивоу не могу без помоћи централних нивоа власти, нотирала је Чомић и потврдила: То је цела идеја да се упознамо и да им докажемо да радимо оно што говоримо, да смо ми алат за промене у Србији.

Приликом давања изјаве министарка је, заокружујући сусрет, изнела мишљење о важности Западнобачког управног округа, првенствено са становишта геостратегијског положаја, као и полазне тачке, као територијално-административне јединице изјавила: Из најмање три разлога. Први је традиција у овом Округу, са доказима да у многим областима промена у Србији су били водећи. Да ли је у питању била социјална политика и социјална заштита, да ли је у питању била борба против насиља, да ли је било у питању самостворена сарадња између на пример, министарства унутрашњих послова, локалних самоуправа, цивилног друштва, када је у питању борба против насиља у породици. Да ли је у питању био један потпуно нов однос према деци без социјалног старања, према деци из мањинских без социјалног старања, према деци из мањинских заједница, да ли је у питању активизам жена са села, и одговор локалних самоуправа да су их видели и да желе да буду део доношења одлука где год хоћете, Апатин, Сомбор, Кула, Оџаци, наћи ће се нешто – у чему је овај Округ био за пола корака испред у односу на друге округе у Србији.