среда, 25 мај 2022 13:34

Горан Нонковић, начелник Западнобачког управног округа и Антонио Ратковић градоначелник града Сомбора присуствовали су обележавању 25. годишњице Заједничког већа општина

Начелник Западнобачког управног округа и градоначелник града Сомбора су у понедељак 23.05.2022. године присуствовали су обележавању 25. годишњице Заједничког већа општина које је одржано у Парохијском дому у Вуковару, Република Хрватска. Том приликом су начелник округа и градоначелник града Сомбора, у разговору са председником Заједничког већа општина Дејаном Дракулићем истакли су значај и потенцијале сарадње у инфраструктурним и другим прекограничним пројектима.

Заједничко веће општина је институција која је основана пре 25 година, на основу Ердутског споразума, као институција која треба да штити права српске заједнице у Републици Хрватској, њен национални, верски и културни идентитет. Заједничко веће општина и данас је посвећено истим тим циљевима и не само томе. Ова институција данас је посвећена и економском развоју заједнице. Тим поводом на свечаности одржаној у вуковарском парохијском дому њен председник, Дејан Дракулић, упознао је присутне са задацима и улогом Заједничког већа општина.

Скупу су се између осталих обратили и генерални секретар Српског народног већа из Загреба Александар Милошевић, директор канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Хрватске Ален Тахири и син првог председника ЗВО-а покојног Милоша Војновића, Небојша Војновић. Сви они истакли су важност и улогу ЗВО-а у очувању национаног, културног и верског идентитета Срба у Хрватској.

Прославу Дана ЗВО-а својим присуством увеличали су бројни гости, како из Хрватске тако и из суседне Републике Србије, а сем поменутих били су ту председник Главне скупштине СДСС-а и учесник мирне реинтеграције Војислав Станимировић, покрајински секретар за регионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић, директор Фонда за избегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило, отправник послова Амбасаде РС Давор Тркуља, Генерални конзул РС у Вуковару Александар Накић, конзул РС у Вуковару Људмила Остојић, начелници јужнобачког, мачванског и западнобачког округа Милан Новаковић, Владан Красавац и Горан Новаковић, заменици вуковарско-сремског и осјечко-барањског жупана Срђан Јеремић и Радомир Чварковић, градоначелник Сомбора Антонио Ратковић, представникк градоначелника Новог Сада Синиша Кресојевић, представник градоначелника Суботице Срђан Самарџић, заменик градоначелника Вуковара Срђан Колар, заменица градоначелника Белог Манастира Светлана Жарковић, начелници општина у саставу ЗВО-а Зоран Баћановић, Драган Зорић, Душан Јецков, Тихомир Коларевић и Данијела Млинаревић и многи други.