петак, 26 фебруар 2021 12:18

ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ У ЗАПАДНОБАЧКОМ ОКРУГУ: У СОМБОРУ ОДРЖАН САСТАНАК ПОМОЋНИЦЕ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ СА ДИРЕКТОРИМА СРЕДЊИХ ШКОЛА

У среду, 24. фебруара 2021. године у Сомбору је одржан састанак помоћнице министра за дуално образовање и васпитање у Министарству просвете, науке и технолошког развоја др Габријеле Грујић са директорима средњих школа из Сомбора, Апатина, Куле и Оџака у Великој скупштинској сали зграде Жупаније. Повод за састанак је био актуелни план уписа за школску 2021/2022. годину, са циљем да се унапреди план уписа за дуалне образовне профиле у складу са потребама привреде.

Испред ШУ Сомбор састанку је присуствовала руководилац Милана Минарски, испред града Сомбора присутне је поздравила заменица градоначелника Љиљана Тица пожелевши присутнима успешан рад на реализацији плана. Састанку је присуствовао и начелник Западнобачког управнг округа Душан Маријан.

Помоћница министра др Габријела Грујић изјавила је да је циљ да ученици теоријска знања умреже са практичним искуствима из компанија и тако постану одмах запошљиви.
„Оно што се догађа сваке године је да Сомбор отвара своја врата и да интензивно са начелником Школске управе и са представницима Привредне коморе Србије, односно свих привредника покушава да умрежи образовање и привреду, што јесте тенденција развоја унапређења квалитета образовања као додатне вредности. Зашто додатне вредности? Па управо због тога да ученицима, али и студентима од ове године отворимо врата компанија да могу за време формалног образовања да стекну вештине уз своје знање, односно вештине управљања знањима зато што савремени технолошки развој, сви смо свесни, лежи у компанијама. Ако смо на прагу четврте индустријске револуције онда морамо да знамо да наши студенти и ученици сва теоријска знања морају да умреже са оним што се догађа у компанијама како би стекли развијена критичка мишљења, креативна мишљења, процесно-пројектна мишљења и како би одмах након формалног образовања били и запошљиви“ рекла је Грујић.

Милана Минарски, руководилац Школске управе Сомбор истакла је да је идеја да се прво препознају потребни профили у Сомбору, Апатину, Кули и Оџацима.

„То је један огроман и озбиљан посао, у односу на то ћемо видети шта ми можемо да понудимо нашој деци јер ми децу васпитавамо и учимо не да би добијали петице и четворке, него да сутра буду спремни да функционишу у овом нашем систему, а не да нам се селе из града у неке друге градове и државе само зато што не могу овде да нађу посао. Значи морамо везати привреду, школство, дуално образовање да би сутра нама свима било лакше“ поручила је Минарски.