2016_11_03_dualno_obrazovanje-1.jpgСтална коференција градова и општина (СКГО) организовала је конференцију „Улога локалне самоуправе у дуалном образовању - усклађивање политика образовања и запошљавања на локалном нивоу", која је одржана у среду, 2. новембра у Сава центру у Београду. Конференција је организована уз подршку пројекта „Институционална подршка СКГО - друга фаза“ који спроводи СКГО, а финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ). 

Испред Западнобачког управног округа конференцији је присуствовала начелница мр Латинка Васиљковић, начелник школске управе Западнобачког и Севернобачког управног округа Борислав Станичков и шеф Одсека за опште послове Смиља Грабеж.

Циљ одржавања једног оваквог скупа је да се кроз дијалог републичких и локалних власти, отвори дискусија о заједничким циљевима и задацима везаним за дуално образовање у локалној заједници. Један од важних предуслова за овакве активности јесте успостављање дијалога између школа, јединица локалне самоуправе, националних институција и привреде. 

Овом приликом присутнима се обратио Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја који је рекао да ће ускоро у основним школама у Србији у оквиру техничког и информатичког образовање бити уведено предузетничко васпитање. „Не мењамо законе због не зна чега, већ због бољег квалитета образовања", рекао је Шарчевић. Локалним заједницама и образовном систему у Србији и привреди потребан такав модел дуалног образовања који ће омогућите смањење броја незапослених, пре свега младих људи, и омогућити функционално повезивање рада и образовања. 

Генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић оценио је да свака локална самоуправа има посебне потребе у привреди и да је добро да о томе разговара са Министарством просвете. „Неопходно је да људи који треба да буду запослени стекну нова знања и вештине. Ово је прилика да министарство буде упознато са тиме шта недостаје и који су проблеми локалних самоуправа", рекао је Станичић.

Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж рекао је да је у току израда плана уписа у средње стручне школе за наредну школску годину и да није питање само који ће смерови бити уведени, већ да ли ће држава „школовати генерације за потребе тржишта рада".

2016_11_03_dualno_obrazovanje-2.jpg

Директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу Урсула Лојбли казала је образовање мора да буде основа за бољу будућност људи.

На скупу су представљени примери добре праксе у Ужицу, Зрењанину, Панчеву и Ваљеву из угла анализе институционалног и правног оквира политика запошљавања и образовања на локалном нивоу.