уторак, 13 септембар 2022 12:41

АНАЛИЗА АЕРОДРОМА „СОМБОР“ ЗА ПОТРЕБЕ ЦИВИЛНОГ ВАЗДУХOПЛОВСТВА

У четвртак 08. и петак 09. септембра ове године, у посети Западнобачком управном округу и Граду Сомбору је био господин Михајло Здравковић, директор Аеродрома Србије, са стручним сарадником Александром Вучковићем, директором друштва „НЕО“ које се бави инжењерским делатностима и техничким саветовањем. Циљ посете је увид у могућности дела локације некада војног аеродрома надомак Сомбора (правни статус, ниво планске документације, стање инфраструктуре, положај и квалитет писте...) за успостављање регионалног ваздушног путничког саобраћаја.

Гости су од домаћина: начелника округа Горана Нонковића и градоначелника града Антонија Ратковића и војних структура касарне на аеродрому прикупили све потребне информације потребне за анализу локације и давања извештаја ресорном Министарству и Влади Републике Србије о могућностима успостављања регионалног аеродрома „СОМБОР“.

Стекао се утисак да има основа да после вишедеценијског упирања власти Сомбора, па и Апатина, са Сомборског аеродрома дочекамо лет цивилних авиона. За сада авионима капацитета за 72 путника и авионима класе АТР 72, а у будућности и авионима класе ЕРБАС 320.