уторак, 26 фебруар 2013 19:34

Контрола на афлатоксин

{gspeech}По наводима начелника Западнобачког управног округа, мр Душана Јовића, на територији округа врши се интензивна контрола од стране фитосанитарне, пољопривредне и ветеринарске инспекције, а везано за постављену сумњу на присуство афлатоксина у млеку, кукурузу и сточној храни.

Свака од наведених инспекција спроводи контролу у оквиру својих надлежности, а по налогу ресорног министарства. Координираним надзором  пољопривредна и фитосанитарна инспекција врше контролу силоса и узорковање кукуруза рода 2012. године и сунцокретове сачме. Пољопривредна инспекција врши контролу и прерађивача кукуруза, препакивача зрнастих производа, велепродаје, произвођача производа од кукуруза и врши узорковање. Ветеринарска инспекција врши контролу објеката за прераду млека и израду производа од млека. Такође, врши и узорковање млека на фармама које продају млеко за јавну потрошњу и узорковање хране за животиње на тим фармама. Ветеринарска инспекција је пратила и повлачење спорних серија млека по списку који јој је достављен од стране ресорног министарства.

 

Надлежне инспекције својим максималним капацитетима предузимају активности у циљу  откривања евентуалног присуства афлатоксина у горе наведеним производима и спречавања даље дистрибуције и коришћења истих. О резултатима контрола, инспекције ће обавестити своје ресорно министарство, којe ће накнадно дати саопштење за јавност.{/gspeech}