петак, 07 новембар 2014 20:00

Обележавање Дана примирја у првом светском рату – 04.-11.11.2014.

{gspeech}Законом о државним и другим празницима у Републици Србији, обележава се Дан примирја у Првом светском рату 11.11.2014. године, као државни празник Републике Србије који се прославља као нерадни дан. Приликом обележавања Дана примирја у периоду од 04.-11.11.2014. године државни функционери и запослени у државној управи на реверима носе одговарајући симбол, амблем „НАТАЛИЈИНУ РАМОНДУ“, а плакати са истим симболом су истицани на јавним институцијама на видљивим и прикладним местима.

Симболика амблема и плаката

Наталијина рамонда – Наталијина рамонда (Ramonda nathaliae), биљка која расте како у Србији, углавном на истоку, тако и на планини Ниџе, чији је највиши врх Кајмакчалан. Њена симболика је вишеструка, и због станишта и због имена – цвет назван по краљици Наталији Обреновић, познат је и као цвет феникс – чак и када се потпуно осуши, ако се залије, Наталијина рамонда може оживети, као што је, из пепела Првог светског рата, васкрсла српска држава.

Албанска споменица – Медаља за спомен на повлачење српске војске које је претходило победи у Првом светском рату.{/gspeech}