понедељак, 05 новембар 2012 19:24

Попис пољопривреде има национални и појединачни значај

{gspeech}Попис пољопривреде био је тема састанка који је у Сомбору одржао Драган Вукмировић, директор Републичког завода за статистику (РСЗ) са члановима Комисија општина Западнобачког управног округа, Апатин, Кула, Оџаци и града Сомбора.

На састанку је речено да су пописивачи посетили 66,64 одсто домаћинстава која су приликом пописа становништва изјавила да поседују пољопривредно земљиште.

- Циљ је да имамо пун обухват и због тога ћемо свима, који из било којих разлога нису пријавили да имају пољопривредно земљиште, омогућити да то учине у периоду од 01. до 15. децембра 2012. године – речено је на састанку.

- Попис пољопривреде је веома значајна активност, а у пуном обухвату последњи попис је спроведен 1960. године и то говори колико је велики посао пред нама. Потребе су двојаке: националне и појединачне за свако пољопривредно газдинство. На националном нивоу подаци су нам потребни за израду националне стратегије и  планова. Да бисмо могли да улажемо у пољопривреду морамо имати базичне податке, јер подаци са којима располажемо нису адекватни. Као земља кандидат за чланство у Европској унији, имамо обавезу да сваких десет година спроведемо попис у пољопривреди. Европска унија само такве статистичке податке из области пољопривреде признаје и без података из овог пописа неће се моћи приступити  фондовима за подршку пољопривреде које ЕУ даје. Фондови ће бити прављени према квотама, а да ли ћемо моћи рачунати на подршку зависи од тога шта попишемо. Конкретно, ако мање попишемо – имаћемо мање квоте. Рецимо код винове лозе имаћете квоте подршке за онолико чокота винове лозе колико се попише. Односно, имаћемо донације само на онолико хектара под сојом, колико их попишемо. Дакле, добићемо подршку само за оно шта смо пописали, ако попишемо мање, а стварно имамо више хектара под неком културом добићемо само донацију на оно шта је наведено у бази података – казао је Драган Вукмировић, директор РСЗ.

 

Подаци који се прикупе у попису пољопривреде су тајни и користе се  искључиво у статистичке сврхе.

- Подаци се неће исказивати индивидуално, већ збирно, на нивоу општине или појединих грана. Због тога нам је потребна подршка локалних самоуправа. Ниједан индивидуалан податак неће бити обелодањен, идентификације ће бити уништене и неће их моћи користити ни Републички завод за статистику – казао је Драган Вукмировић, директор Републичког завода за статистику.

Извор: Званични сајт Града Сомбора{/gspeech}