четвртак, 30 јул 2015 12:18

Посета министра Александра Вулина фабрици „Фиорано“ Сомбор

Поводом годину дана примене Закона о изменама и допунама Закона о раду, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин  посетио је сомборску фабрику „Фиорано“, која послује у оквиру Калцедонија групе у Србији,  и која је у последњих годину дана запослила нових 500 радника, углавном жена. Том приликом је истакао да је повећање броја запослених за 6,5 одсто један од најважнијих ефеката у примени Закона о раду. Такође је нагласио да је, захваљујући новим законским овлашћењима инспекције рада, запослено нових 6.478 радника на основу решења те инспекције, као и то да је скоро потпуно искорењено запошљавање по основу уговора о стручном усавршавању где нису плаћани доприноси. Министар је указао на то да су Законом о раду први пут у Србији уведена јасна правила о томе како се заснива радни однос и како се губи радно местo, притом нагласивши да није било масовних отпуштања, нити смањивања броја запослених на неодређено време, те да је при Министарству оформљена радна група која се бави истраживањем ефеката примене тог закона.

Након разгледања погона, министар Александар Вулин је похвалио руководство фабрике „Фиорано“, пре свега у области новог запошљавања истичући да је то успех не само за Сомбор, него за читаву земљу.

Сомборску фабрику су посетили још и начелница Западнобачког управног округа мр Латинка Васиљковић, градоначелник града Сомбора, Саша Тодоровић и остали гости.