четвртак, 08 март 2012 19:16

Сакупљање музејске грађе путем откупа, поклона или увида у породичне историје

{gspeech}Богата историјска и кутурна прошлост Западнобачког округа стављају Музеју задатак свестрано проучавање, прикупљање и објективно приказивање прошлости.

Позивамо пријатеље Музеја да истраживање кустоса на терену и сакупљање музејске грађе путем поклона и откупа учине успешним и обогате збирке Градског музеја Сомбор. 

Из богате историје сомборских Сокола Градски музеј Сомбор има недовољно материјала (фотогарфије, значке, медаље, лични предмети  и сл.), па стога моли грађане да наставе традицију поклањања и помогну у сакупљању музејске грађе потребне за реализацију изложбе Историјског одељења планиране за окотобар 2012.године. Пријатељи музеја могу и да  позајме своје драгоцене породичне предмете за потребе ове изложбе и израду каталога. На овај начин ће обогатити,  засада недовољно, познавање историје ове друштвене и спортске организације у сомборској општини.

У последњој деценији Сомборци и други пријатељи Музеја су постали свесни чињенице да њихова породична историја представља делиће историје града и да свака породична фотографија, важан документ или неки предмет који више није у употреби, осветљава једно доба и његове људе.

 

Поклоњени предмети прелазе у трајно власништво Градског музеја Сомбор и биће чувани у Одељењима по збиркама, сходно важећим прописима о музејима и заштити културних добара. Градски музеј Сомбор се и овим путем захваљује верним поклонодавцима на несебичном залагању за очување културне баштине како Сомбора тако и читавог Западнобачког округа.

Милка Љубоја, виши кустос  историчар Вам стоји на располагању за увид материјала за изложбу и бесплатну стручну процену, понедељком од 9.00 - 12.00х у просторијама музеја.

 Историјско одељење

Градски музеј Сомбор 

Милка Љубоја 

Виши кустос историчар

Моб. 064/ 96-777-70

тел: +381/25 22-728  

Фаks : +381/25 422-728 

Email: milkaljuboja@gmail.com{/gspeech}