среда, 25 мај 2016 09:05

Начелница округа на обуци у Руској федерацији

На позив Српско-руског хуманитарног центра (СРХЦ) из Ниша, начелница Западнобачког управног округа мр Латинка Васиљковић, као Командант окружног штаба за ванредне ситуације, је у периоду од 15.-22. маја у Москви похађала курс обуке на тему „Организација и припрема становништва у области заштите од ванредних ситуација“. 

Обука је организована на Академији цивилне заштите Министарства за ванредне ситуације (МЧС) Руске Федерације, а у складу са споразумом између СРХЦ-а и Академије цивилне заштите МЧС-а Руске Федерације. Учесници на овој обуци, поред начелнице Западнобачког округа, били су и директор СРХЦ-а Бојан Гламочлија, начелници још два управна округа са територије Републике Србије, Пиротског и Средњобанатског, Драгана Тончић и Душан Шијан, председник АМСС, Мирко Бутулија, Прода Шећеров, саветник за ванредне ситуације града Београда, Зоран Игнић, директор Института за интегрисану безбедност, генерални секретар АМСС, Предраг Ђурђев, члан АМСС Борко Драшковић и учесници из региона, директор Управе цивилне заштите Републике Српске Веселко Елез, начелник Дирекције за заштиту и спасавање Републике Македоније Шабан Салију и шеф кабинета нечелника Дирекције за заштиту и спасавање Републике Македоније Мери Христовска.  

У оквиру 36 радних часова предавања колико је предвиђено обуком, на Академији цивилне заштите МЧС-а Руске Федерације сви полазници су упознати са наменом, структуром функционалних и територијалних подсистема Руског система управљања у ванредним ситуацијама (РСВС). Уприличена је посета Националном центру за управљање у кризним ситуацијама (НЦУКС) у којем се врши мониторинг и прогнозирање ванредних ситуација, организација обавештавања органа управљања и становништва о ванредним ситуацијама, где су укратко приказана инжењерска решења и начин коришћења најновијих информационих технологија за ефикасно функционисање овако комплексно организованог система. Посебан акценат стављен је на заштити ставновништва и територије од ванредних ситуација, што је и практично показано посетом Интернационалном сајму „Комплексна безбедност - 2016“ у граду Ногинску у Московској области, који је отворио Министар за ванредне ситуације Руске Федерације Владимир Пучков. Начин организације едукације становништва у области заштите од ванредних ситуација детаљно је приказан посетом и слушањем предавања у Наставно-методолошком центру за обуку Управе МЧС-а у Москви.

Након успешно завршене седмодневне обуке, у име начелника Академије цивилне заштите Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације Павела Федоровича Баршева, свим учесницима су уручени сертификати о успешно положеној обуци.