уторак, 28 јун 2016 11:28

Одржана II седница савета ЗБУО-а у проширеном саставу и састанак Регионалног кризног центра Сомбор

У понедељак 27.06.2016. године, са почетком у 11,00 часова у Едукационом центру Пољопривредне стручне службе у Сомбору одржана је II Седница Савета ЗБУО-а у проширеном саставу и састанак Регионалног кризног центра Сомбор и Локалних кризних центара Бачка Топола и Врбас за праћење кретања, превенцију и контролу заразне болести нодуларни дерматитис.

Седницу Савета округа и састанак РКЦ Сомбор и ЛКЦ Бачка Топола и ЛКЦ Врбас отворила је начелница ЗБУО-а мр Латинка Васиљковић.

 Састанку су присуствовали председници и представници ЈЛС са територије ЗБУО-а, представници ЈЛС Бачка Топола и Врбас, шефови одсека ветеринарских инспекција Западнобачког, Јужнобачког и Севернобачког управног округа, епизоотиолог ВСИ „Сомбор“, начелници и руководиоци инспекцијских служби ЗБУО-а, директор ПСС у Сомбору, представници ветеринарских станица које спроводе послове из Програма мера здравствене заштите животиња на подручју ЗБУО-а и општина Бачка Топола и Врбас, начелник саобраћајне полиције, заменик начелника и релевантни чланови Штаба за ванредне ситуације.

У складу са актуелном епизоотиолошком ситуацијом и појавом болести нодуларни дерматитис на подручју Републике Србије, Министарство пољопривреде и заштите животне средине, Управа за ветерину је донело Решење број: 119-01-277/2016-06/6  од 17.06.2016. године о образовању Регионалних и Локалних кризних центара за праћење кретања, превенцију и контролу заразне болести нодуларни дерматитис.

 Циљ састанка био је упознавање са актуелном епизоотиолошком ситуацијом и појавом болести нодуларни дерматитис, где су се присутнима обратили др.вет.спец Кисин Братислав, ВСИ „Сомбор“ и шеф одсека ветеринарске инспекције Сомбор Данијела Козомора. 

На састанку су утврђене обавезе и дужности РКЦ Сомбор и ЛКЦ Бачка Топола и ЛКЦ Врбас, као и именовање чланова истих.

Братислав Кисин, из Ветеринског специјалистичког института је рекао да на нашем подручју за сада нема присуства симптома ове сточне болести и да немамо заражених дворишта. Он је апеловао на пољопривреднике да уколико утврде било какву промену, сумњу на обољење, повишену температуру, појаву кврга, да о томе известе ветеринара, који ће даље успоставити комуникацију са надлежним институцијама и службама. Вирус се не може пренети на људе, а по речима Братислава Кисина, заразно обољење се појавило услед климатских промена. Доскорашњи случајеви оболевања говеда регистровани су само у земљама сахарске Африке. Вектори, преносиоци болести су комарци. Вакцина против заразе се очекује, а дистрибуција ће бити организована преко локалних ветеринарских станица које ће имати тачан план деловања.

Такође, на састанку је договорено да ће се овакви састанци одржавати у континуитету у складу са епизоотиолошком ситуацијом на терену.

2016_06_28-sednica2.jpg 2016_06_28-sednica3.jpg