уторак, 13 септембар 2016 12:49

„55 пуних маратона за узастопних 55 дана“

У недељу, 11.09.2016. године у 11,30 časova, у организацији Ротари клуба (Дистрикт 2483- Србија и Црна Гора) у Сомбору је дочекан Горан Николић носилац пројекта 55 пуних маратона (42,195 km x 55) за 55 узастопних дана.

Сврха подухвата је да мотивише фондације, финансијске организације, привредне субјекте, институције, локалне заједнице, појединце, да помогну завршетак опремања Центра за спорт и рекреацију особа са инвалидитетом ИСКРА у Крагујевцу, који је по свом карактеру јединствен у региону. Боравком у  центру, деца и омладина из региона, са урођеним или стеченим инвалидитетом, укључују се у процес квалитетне рехабилитације, ресоцијализације и тренажни процес.

Горан Николић је рођен 01.09.1967. године у Смедеревској Паланци. Услед урођене неизлечиве очне мане, види свега 5% на једно око. Горан Николић је организатор и један од оснивача Спортског савеза слепих и слабовидих и оснивач Парабициклистичког савеза Србије. Организатор је и учесник бројних подухвата кроз које је промовисан спортски потенцијал слепих и слабовидих. 

Наведени подухват пријављен је Гинису уз обавезу да прати трку, верификује од стране њиховог овлашћеног арбитра и прослеђује извештаје водећим светским медијима. Оно што је вест је да спортиста са високим степеном инвалидитета има амбицију да постави нови сведски рекорд чији је актуелни власник потпуно здрав спортиста из Јапана (53 маратона за 53 дана).

Испред Западнобачког управног округа скупу је присуствовала Смиља Грабеж, шеф одсека.