четвртак, 03 новембар 2016 13:06

У Београду одржана конференција о улози локалне самоуправе у дуалном образовању

Стална коференција градова и општина (СКГО) организовала је конференцију „Улога локалне самоуправе у дуалном образовању - усклађивање политика образовања и запошљавања на локалном нивоу", која је одржана у среду, 2. новембра у Сава центру у Београду. Конференција је организована уз подршку пројекта „Институционална подршка СКГО - друга фаза“ који спроводи СКГО, а финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ). 

Испред Западнобачког управног округа конференцији је присуствовала начелница мр Латинка Васиљковић, начелник школске управе Западнобачког и Севернобачког управног округа Борислав Станичков и шеф Одсека за опште послове Смиља Грабеж.

Циљ одржавања једног оваквог скупа је да се кроз дијалог републичких и локалних власти, отвори дискусија о заједничким циљевима и задацима везаним за дуално образовање у локалној заједници. Један од важних предуслова за овакве активности јесте успостављање дијалога између школа, јединица локалне самоуправе, националних институција и привреде. 

Овом приликом присутнима се обратио Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја који је рекао да ће ускоро у основним школама у Србији у оквиру техничког и информатичког образовање бити уведено предузетничко васпитање. „Не мењамо законе због не зна чега, већ због бољег квалитета образовања", рекао је Шарчевић. Локалним заједницама и образовном систему у Србији и привреди потребан такав модел дуалног образовања који ће омогућите смањење броја незапослених, пре свега младих људи, и омогућити функционално повезивање рада и образовања. 

Генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић оценио је да свака локална самоуправа има посебне потребе у привреди и да је добро да о томе разговара са Министарством просвете. „Неопходно је да људи који треба да буду запослени стекну нова знања и вештине. Ово је прилика да министарство буде упознато са тиме шта недостаје и који су проблеми локалних самоуправа", рекао је Станичић.

Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж рекао је да је у току израда плана уписа у средње стручне школе за наредну школску годину и да није питање само који ће смерови бити уведени, већ да ли ће држава „школовати генерације за потребе тржишта рада".

Директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу Урсула Лојбли казала је образовање мора да буде основа за бољу будућност људи.

На скупу су представљени примери добре праксе у Ужицу, Зрењанину, Панчеву и Ваљеву из угла анализе институционалног и правног оквира политика запошљавања и образовања на локалном нивоу.