среда, 23 новембар 2016 12:27

Посета министра Шарчевића Западнобачком округу

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, у Сомбору је са представницима локалних самоуправа Западнобачког управног округа разговарао о системским решењима у области образовања. Састанку су присуствовали начелница Западнобачког управног округа мр Латинка Васиљковић, градоначелница Града  Сомбора Душанка Голубовић, председници општине Оџаци Душан Маријан, општине Апатин Радивој Секулић и општине Кула Перица Видекањић.

На састанку је било речи о упису у средње школе,  развоју високог образовања на подручју Округа, увођењу информационих технологија у образовање, од основне школе до факултета, као и о планираним законским изменама.  Министарство посвете посебно очекује подршку локалних самоуправа у делу који се односи на оптимизацију мреже школа, како би биле у интересу ученика и да се тамо где школу чине један, два до четири ученика отвара питање да ли је то у најбољем педагошком интересу за ту децу.

Како је рекао министар Шарчевић, при оптимизацији се, такође, мора водити рачуна о државном, али и интересу националних мањина. 

Министар  Шарчевић је затим одржао састанак са директорима предшколских установа, основних и средњих школа са подручја Западнобачког управног округа, где је истакнуто да је квалитет образовања циљ којем ће све бити подређено. Састанку су присуствовали и Габријела Грујић, саветник министра за дуално образовање, Весна Недељковић, помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитањe и Борислав Станичков, руководилац Школске управе Западнобачког и Севернобачког управног округа.

На крају посете Сомбору министар је обишао Основну школу "Братство и јединство", док је у Апатину обишао гимназију "Никола Тесла", Средњу грађевинску и дрвопрерађивачку стручну школу, као и Техничку школу са домом ученика, где је с диреткорима тих установа разговарао о неопходности реформе гимназија и дуалном образовању.

2016_11_23_poseta (1).jpg 2016_11_23_poseta (2).jpg 2016_11_23_poseta (3).jpg 2016_11_23_poseta (4).jpg