среда, 18 јануар 2017 12:48

ОДРЖАН САСТАНАК О ИМПЛЕМЕНТАЦИЈИ ЗАКОНА О ОЗАКОЊЕЊУ ОБЈЕКАТА У ДЕЛУ ПОПИСА НЕЗАКОНИТО ИЗГРАЂЕНИХ ОБЈЕКАТА НА ТЕРИТОРИЈИ АП ВОЈВОДИНЕ

У циљу интензивирања активне кампање да се у потпуности имплементира Закон о озакоњењу објеката у делу пописа незаконито изграђених објеката, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је у понедељак, 16.јануара,  у сали Скупштине АП Војводине организовало састанак којем су присуствовали начелници управних округа са територије АП Војводине, као и представници одељења за урбанизам и грађевинске инспекције свих јединица локалних самоуправа са територије АП Војводине, задужени за спровођење поступка озакоњења и пописа незаконито изграђених објеката.

Састанак је отворио Ненад Грбић, Покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај, а затим се испред Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре присутнима обратила в.д. помоћник министра Даринка Ђуран.

Она је истакла да ће се, на основу сагласности Комисије Владе Републике Србије о додатном ангажовању радника, током јануара у 130 градова и општина у Србији запослити 889 нових радника који ће бити ангажовани са циљем бржег спровођења Закона о озакоњењу објеката. Министарство је навело да је то око 85 одсто од укупно 1.046 правника, архитеката и грађевинских инжењера који ће бити запослени на пословима озакоњења, уз препоруку да предност при запошљавању имају незапослени са евиденције Националне службе за запошљавање. Први задатак јединица локалне самоуправе биће да, с повећаним бројем запослених, у најкраћем року окончају попис нелегално изграђених објеката.

Испред Западнобачког управног округа присутнима се обратила мр Латинка Васиљковић, начелник округа и истакла да све јединице локалне самоуправе са територије ЗБУО-а: град Сомбор, општине Оџаци, Кула и Апатин интензивно раде и предузимају све потребне активности да се овај, за државу значајан пројекат, оконча у складу са Законом. Ово ће  умногоме олакшати додатно ангажовање 29 новозапослених лица, тако да ће на територији Западнобачког округа у наредне три године на пословима озакоњења радити укупно 45 лица. Ангажовањем додатне радне снаге омогућиће постизање примарног циља у наредних месец дана, тј. окончања поступка пописивања незаконито изграђених објеката. Према подацима које је изнело Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, до сада је на територији АП Војводине посписано нешто мање од 120.000 објеката, уз 11.700  донетих решења о озакоњењу. 

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је за сваку јединицу локалне самоуправе одредило квоту о броју решења које треба да донесе на недељном и месечном нивоу и у координацији са начелницима управних округа контролисаће њихове резултате у погледу броја пописаних објеката и донетих решења, али ће им такође наставити са помагањем у решавању конкретних проблема.

5.jpg ________ ___________.jpg