петак, 27 август 2021 15:29

Начелник округа Горан Нонковић одржао редовну седницу координације начелника округа са представницима Војске Србије и безбедносних служби

 

У четвртак, 26.08.2021. године са почетком у 13,30 часова у Сомбору оджана  је редовна седница координације начелника управних округа са територије АП Војводине са представницима Војске Србије и безбедносних служби.

Седници су присуствовали, поред председавајућег, начелника Западнобачког управног округа Горана Нонковића, градоначелник Града Сомбора, Антонио Ратковић, начелник Јужнобачког управног округа, Милан Новаковић, начелник Севернобачког управног округа Бојан Шоралов, начелник Севернобанатског управног округа Миливоје Лињачки, бригадни генерал, Зоран Наcковић, командант Прве бригаде копнене Војске Србије, пуковник Марко Марковић, начелник Војнообавештајне агенције, Центар Нови Сад, помоћник начелника Сектора за ванредне ситуације, Драган Цветићанин,  капетан бојног брода Љубиша Марковић, Речна флотила Војске Србије, заменик начелника Сретен Цветковић, Регионални центар Нови Сад, начелник Славко Ђипало, Центар Министарства одбране Сомбор, потпуковник Дејан Хркаловић, I Центар за обуку Сомбор, вд начелника Горан Бурсаћ, Одељење за ванредне ситуације Сомбор, председник Општине Кула Дамјан Миљанић, помоћник председнице Општине Апатин Радован Ђукић, заменица председника Општине Оџаци Дејана Салај, шеф одсека Западнобачког управног округа Смиља Грабеж.

Тема седнице је била унапређење сарадње управних округа, како међусобно, тако и са Војском Србије и безбедносним службама.

Начелник Западнобачког управног округа Горан Нонковић поздравио је учеснике и захвалио им се на одзиву и том приликом истакао је неопходност редовног одржавања оваквих састанака у циљу даљег унапређе сарадње управних округа са припадницима Војске Србије и безбедносних служби. Начин на који и убудуће треба да функционишемо јесте адекватан одговор на све актуелне теме и питања из области одбране, ванредних ситуација, безбедности и функционисања припремних радњи са свим ЈЛС.

Неопходна је координација цивилног сектора, у оперативном смислу са Војском Србије, пружање логистичке подршке ЈЛС од стране припадника Војске Србије, навео је у свом излагању бригадни генерал, Зоран Наcковић, командант Прве бригаде. Истакао је планиране активности које се предузимају у циљу промовисања војног позива и цивилном друштву.

Помоћник начелника Сектора за ванредне ситуације Драган Цветићанин, обавестио је присутне о «Систему 2021» - једнодневна вежби која ће се одржати од октобра месеца на 50 локација на територији Републике Србије у организацији Министарства унутрашњих послова РС. У реализацију наведене вежбе биће укључене све ЈЛС.

Како се кроз дискусију могло закључити сарадња између начелника управних округа, представника ЈЛС и представника војске и безбедносних служби је изузетна и да је неопходно наставити са досадашњом добром праксом и комуникацијом. Истакнута је улога начелника управних округа да, између осталог, буду подршка јединицама локалних самоуправа које се налазе на територији управног округа, како би се вршила што ефикаснија комуникација са централним нивоима власти.