среда, 05 октобар 2022 13:29

НАЧЕЛНИК ЗБУО ГОРАН НОНКОВИЋ ОРГАНИЗОВАО САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Начелник Западнобачког управног округа Горан Нонковић је у уторак, 04.10.2022. године одржао радни састанак с представницима војске Републике Србије.

Тема састанка је била реализација наставе „Основе система одбране Републике Србије“ у завршним разредима средњих школа. Састанак је одржан у оквиру планираних активности које се односе на досадашњи степен реализације факултативне наставе у завршним разредима средњих школа из „Основа система одбране Републике Србије“, националног пројекта „Иницијативе за увођење садржаја обуке у школски систем Републике Србије“.

Састанку су, поред домаћина, начелника округа Горана Нонковића присуствовали и представник Министарства одбране капетан бојног брода Милан Коњиковац, начелник Одељења за обучавање грађана, др Милојко Николић, председник Савеза организација резервних војних старешина Србије, Жељко Обрадовић, председник Организација резервних војних старешина АП Војводине и директори Средње медицинске школе др. Ружица Рип“ и Средње школе „Свети Сава“ у Сомбору као и са замеником председника Општине Апатин Радованом Ђукићем и директорима Гимназије и стручне школе „Никола Тесла“ и Техничке школе са домом ученика у Апатину.

Капетан бојног брода Коњиковац исказао је посебно задовољство што је „Иницијатива“ у претходној школској години, и поред проблема насталих због пандемије коронавирусом, реализована у 96 одсто средњих школа на територији Србије. Према његовим речима, све је то врло значајно јер се слична обука са ученицима плански није изводила скоро три деценије. И у образовном и у васпитном смислу наставом из области одбране остварени су високи домети – створени су услови да се млађим генерацијама на примерен начин приближе истинске вредности и национални државни интереси, да јачају своја патриотска осећања и негују традиције и слободарски дух нашег народа.