четвртак, 23 фебруар 2023 10:26

НАЧЕЛНИК ГОРАН НОНКОВИЋ ПРИСУСТВОВАО ЈЕ САСТАНКУ КОЈИ ЈЕ ОРГАНИЗОВАО МИНИСТАР АЛЕКСАНДАР МАРТИНОВИЋ СА НАЧЕЛНИЦИМА УПРАВНИХ ОКРУГА

Министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић састао се 22.2.2023. године са начелницима и представницима управних округа у Републици Србији, укључујући и начелнике управних округа са територије АП Косово и Метохија.

На састанку је вођена исцрпна и конструктивна дискусија о изазовима са којима се начелници управих округа суочавају у свом раду, представљени су конкретни предлози за њихово превазилажење, у оквиру постојећих одредаба закона и подзаконских аката, и размотрене су могућности за јачање улоге управних округа у Србији.

Министру Мартиновићу предочена је потреба за ажурнијим достављањем директива, инструкција и извода из планова рада начелницима управних округа од стране надлежних органа државне управе, у циљу ефикаснијег и економичнијег рада начелника управних округа и бољег усклађивања деловања подручних јединица органа државне управе.
Саговорници су размотрили и материјалне проблеме на које начелници управних округа наилазе у обављању послова из своје надлежности, као и њихову улогу у унапређењу координације инспекција. У циљу унапређења услова за рад инспектора и повећања делотворности инспекцијског надзора у локалним самоуправама, у наредном периоду биће организован и састанак Координационе комисије за инспекцијски надзор са начелницима управних округа, констатовано је на састанку.

Мартиновић је нагласио да су начелници управних округа продужена рука Владе Србије за одређени део државне територије и спона између државне управе и јединица локалне самоуправе, због чега је њихова улога у успостављању модерне и транспарентне јавне управе, као сервиса грађана и привреде, изузетно важна. Он им је поручио да ће на првој следећој седници Владе упознати премијерку Ану Брнабић и министре са закључцима са састанка, како би се заједничким, синхронизованим деловањем направили конкретни помаци у решавању проблема са којима се начелници управних округа суочавају.
Министар је додао да су им врата Министарства увек отворена за подршку и предложио да се у будућности сарадња интензивира и овакви састанци учесталије одржавају. Он је навео и да ће у наредном периоду активно обилазити градове и општине у Србији, те да ће начелници управних округа бити позвани да учествују у тим посетама и буду упознати са свим активностима које се спроводе на територији округа на чијем се челу налазе.

Начелници управних округа изразили су задовољство договорима постигнутим на састанку и истакли да оваква врста иницијативе и спремност министра да саслуша њихове проблеме представљају мотивацију за даљи рад.

Извор званични сајт Министарства државне управе и локалне самоуправе