четвртак, 06 април 2023 20:15

ГОРАН НОНКОВИЋ, НАЧЕЛНИК ЗБУО ПРИСУСТВОВАО ЈЕ КОНФЕРЕНЦИЈИ ПОВОДОМ ПОЧЕТКА ПРОЈЕКТА „ЗАПЛОВИ СРБИЈОМ“

У уторак, 04.04.2023. године у Свечаној сали Скупштине Града Сомбора одржана је конференција поводом почетка пројекта "Заплови Србијом" чији је циљ да подстакне развој водног саобраћаја и укупан економски развој земље. Конференцији је присуствовао и начелник округа Горан Нонковић.

Међуресорна радна група за реализацију пројекта"Заплови Србијом" је пре мало мање од месец дана одржала прву седницу на ову тему. У Радној групи учествују чланови кабинета председника Србије, председнице Владе Србије, представници надлежних министарстава и институција, Агенције за управљање лукама, УНДП, туристичких организацијa и локалних самоуправа обухваћених пројектом.

Пројекат "Заплови Србијом", чији је циљ изградња инфраструктуре, али и подизање свести грађана, локалних самоуправа и пословне јавности о значају развоја наутике у Србији, представио је директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић.

Присутнима се обратио и градоначелник града Сомбора Антонио Рактовић и рекао следеће: „Географски положај Сомбора, граничимо се са Републиком Мађарском и Републиком Хрватском, богатство речне и каналске мреже, нам даје за право да у Сомбору искористимо овај потенцијал за наутички туризам. Ми ћемо наставити са припремом пројектно-техничке документације са завршетком плана детаљне регулације
проширењем да поред обновљеног музеја Батинске битке, овде додамо још садржаја, као што су шетне стазе, туристички информативни центар, одмаралишта, спортско рекреативни терени и свакако оно око чега највише улажемо енергије, да се изборимо за међународно путничко пристаниште на Дунаву, код Бездана“.

Министар Весић је истакао да пројекат "Заплови Србијом" подразумева изградњу нових пристаништа, да ће биће и више марина, па ће се значајније увећати обим водног саобраћаја. Он је подсетио да је у рекордној 2019. години забележено 1.542 пристајања, да се тада у Србији укупно укрцало и искрцало више од 208.000 путника, док је прошле године било 1.419 пристајања са око 135.000 путника. Такође је навео да постоје понтони за линијски саобраћај у Сремским Карловцима, Новом Саду и Сомбору, затим понтони за каналски саобраћај у Новом Саду, Сомбору, Апатину и Оџацима, те најавио набавку шест еко чамаца.