петак, 01 март 2024 14:24

НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО ЈЕ СВЕЧАНОМ ОБЕЛЕЖАВАЊУ 1. МАРТА – МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ

Начелник округа Горан Нонковић, по функцији и командант Окружног штаба за ванредне ситуације Западнобачког управног округа одржао је Радни састанак на којем је свечано обележен 1. март – Међународни дан цивилне заштите.

Састанку су присуствовали, поред чланова Окружног штаба за ванредне ситуације и чланови штабова за ванредне ситуације града Сомбора, општина Куле, Оџака и Апатина.

Након подношења извештаја од стане представника локалних штабова за ванредне ситуације начелник округа је у свом обраћању истакао- „да се овај дан свечано обележава у целом свету почев од 1990. године, одлуком Генералне скупштине Међународне организације цивилне заштите. Овај дан је посвећен подизању свести о важности припрема и заштити цивилног становништва од природних катастрофа, несрећа и других опасности. Цивилна заштита није само одговорност владе или организација, већ је то и обавеза сваког појединца, Наша земља, преко Сектора за ванредне ситуације, поново успоставља неоправдано запуштен и девастиран систем цивилне заштите у Републици Србији. Такође, Цивилна заштита се организује и планира и на нивоу јединица локлне самоуправе, органа државне управе, привредних друштава и других правних лица у складу са Законом“.

Такође ја на састанку наведено да је у току процес формирања СЈЦЗ за узбуњивање и јединица ЦЗ опште намене, као и постављање повереника ЦЗ по насељеним местима у свим градовима и општинама, као и привредним друштвима и свим осталим субјектима. Све ове активности се спроводе у складу са националним и међународним законима, начелима хуманитарног права и ратификованим конвенцијама и декларацијама.